Geheel terecht is CO₂-reductie een belangrijk thema in het nieuwe regeerakkoord. Maar het wordt een flinke uitdaging om de deze en andere doelen te behalen, zeker met de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Terwijl het nieuwe kabinet het nog handen en voeten moet geven, heeft de kringloopbranche al een aantal suggesties om hiermee aan de slag te gaan. Want die duurzame doelstellingen worden beter haalbaar door te investeren in een inclusievere arbeidsmarkt.
Kringloopbedrijven doen al veel op het gebied van duurzaamheid en circulariteit door de verkoop van tweedehands spullen, reparatie en upcycling. Onlangs nog presenteerde de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) haar CO₂-cheque aan Marjan Minnesma van Urgenda. De cheque drukt de gezamenlijke CO₂-besparing uit van alle 100%Kringloopwinkels. Dat was in 2020 ruim 157 miljoen kilo, oftewel 87.000 huishoudens een jaar lang van energie voorzien. Deze bijdrage zou zelfs nog groter kunnen zijn als de randvoorwaarden verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn: meer inleverplekken in Nederland voor herbruikbare goederen en het afschaffen van BTW op kringloopproducten.
Het regeerakkoord benoemt ook dat er ondanks de grote krapte op de arbeidsmarkt, nog te veel mensen zijn die onnodig langs de kant staan. Komende jaren wil de regering het aantal beschutte werkplekken uitbreiden en meer mensen, waaronder die met een afstand tot de arbeidsmarkt, naar werk begeleiden. Hierin kunnen de leden van de BKN een belangrijke rol spelen. Samen met andere sociaal ondernemers bieden wij mensen (beschut) waardevol werk en scholing. Uit de benchmark van 2020 blijkt dat ruim 11.500 mensen werken bij de 230 aangesloten winkels, waarvan het overgrote deel een steuntje in de rug kan gebruiken.
Werkgevers en werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt moeten elkaar volgens de BKN wel beter kunnen vinden. Instroom vanuit gemeenten, UWV en vrijwilligerscentrales naar aantrekkelijke werkplekken binnen kringloopbedrijven zou veel makkelijker moeten zijn. De regering kan zorgen voor minder obstakels in wet- en regelgeving, waardoor participeren voor iedereen eenvoudiger wordt. Meer tools voor werkgevers, zoals budgetten voor begeleiding en scholing, zou motiverend werken. Dit faciliteert de kringloopbranche om nog meer kansen te bieden aan mensen die mee willen doen.
De Kringloopbranche wil graag met het nieuwe kabinet meedenken hoe de sector nog meer kan bijdragen aan werkgelegenheid en het klimaat. Kringloopbedrijven staan open voor alle soorten partners en samenwerkingen, dus schroom niet om contact op te nemen.