De Westfriese Uitdaging, de organisatie die het bedrijfsleven in onze regio helpt om maatschappelijke organisaties te steunen, is een samenwerking aangegaan met de stichting Noppes West-Friesland. Als niet alle spullen die een bedrijf aanbiedt naar verenigingen of instellingen gaan, komt Noppes om het restant op te halen.
Alle aangeboden spullen komen nu goed terecht
“Zo zijn de ondernemers binnen een redelijke termijn van hun spullen af en hoeven wij ons geen zorgen te maken over opslag en vervoer”, zegt Renate van der Laan, manager van de Westfriese Uitdaging. “En Noppes heeft een extra aanwas van spullen, waar hun mensen weer lekker mee aan de slag kunnen. Dat zijn mensen die op de arbeidsmarkt niet snel aan de slag komen of moeten re-integreren. En het is een stichting, geen commerciële organisatie. Ze doen zulk mooi werk. Het voelt voor mij en de bedrijven heel goed dat het op zo’n goede plek terechtkomt. Als je elkaar zo kunt versterken, moet je het doen.” Het mes snijdt aan twee kanten. “Wij krijgen als Westfriese Uitdaging
ook wel eens verzoeken om spullen, meubels, koelkasten en dergelijke, die niet aangeboden worden. In dat geval kunnen we een beroep doen op de voorraad bij Noppes. Daar zitten natuurlijk wel grenzen aan. Het is nog niet gebeurd. De praktijk zal uitwijzen of het in balans is.”
Herinrichting
De eerste keer dat Noppes werd ingeschakeld was onlangs bij Abovo Media, dat na een herinrichting kantoormeubilair en tal van andere spullen over had. Een mediameubel, banken en een tl-armatuur gingen naar Kinderkledingbank Stede Broec, serviesgoed naar Voedselbank Westfriesland, een koelkast naar SV De Westfriezen en twee bureaus naar stichting Merakel. Wat overbleef verdween in de wagen van de kringloopwinkel.
Springplank
Peter Dreczko, regiomanager van de stichting Noppes West-Friesland, vindt het een prima initiatief van De Westfriese Uitdaging om de samenwerking te zoeken. “Wij hebben geen winstoogmerk. Ons doel is mensen aan het werk te zetten, die hier een mooie werkplek vinden of voor wie we een springplank naar een reguliere baan zijn. We geven gebruikte artikelen een tweede kans. Mochten zij iets zoeken wat wij hebben staan, dan kan er inderdaad sprake zijn van tweerichtingsverkeer. Dat gaat natuurlijk in alle redelijkheid. We kunnen niet alles weggeven.”